Kuolajärven Mikkolat

mikkolat-standaari

Kuolajärven saamenpuvusta Timo Mikkolan kirjoitus (klikkaa auki)

Tämä sivusto kertoo Sallan (entisen Kuolajärven) kunnan alueella syntyneestä suvusta nimeltä Kuolajärven Mikkolat. Sivuilta löytyy kertomuksia ja kuvia suvun esi-isistä, jälkipolvista ja näiden tekemisistä. Suvun esivanhemmat olivat  Lauri Mikkola (1.4.1847-22.1.1924) ja Brita Maria Ruopsa(20.5.1851-14.3.1946). Vanhan Sallan (entisen Kuolajärven) pitäjän Kuolajärven kylän Mikkolanniemessä asuneet Laurin ja Marian perhe oli ensimmäinen perhe, joka alkoi käyttää sukunimeä Mikkola. Lieneekin varsin luonnollista että heidät on otettu suvun esivanhemmiksi.

Sukututkimuksesta tarkemmin – Aarno Mikkola

Lauri ja Brita Maria Mikkolalla oli yhdeksän lasta, joista osa muutti Kemijärvelle, osa Amerikkaan ja osa jäi kotikonnuilleen Kuolajärvelle.

Kokoontumisia on ollut viisi, vuosina 1988, 1998,2004, 2010 ja 2012.

Vuoden 2010 kokouksessa  päätettiin ottaa sukumme nimeksi Kuolajärven Mikkolat. Samalla hyväksyttiin suvun vaakunaksi avioliiton kautta sukuun tulleen Martti Mikkolaisen suunnittelema vaakuna. Se on rekisteröity virallisesti Suomen vaakunarekisteriin ja sen käyttöoikeus on jokaisella sukuumme syntyneellä.

Mikkolan vaakuna

Vaakunan heraldinen selite:

Hopeaan ja siniseen halkois – nelilohkoisen kilven sekä toisessa että kolmannessa kentässä kaksi pisaraa alakkain ja vuorovärein.
Vertauskuvallisuus: Jakoinen kenttä viittaa suvun moniin tahoihin ja vaiheisiin kilven sydämestä haarautuvin sätein. Hopeakentät on myös viittaus välkehtiviin Kuolajärviin eräänä suvun kantaseuduista. Pisara, yksi vanhimmista vertauskuvista symboloi myös tässä elämänvettä. Vuorovärisinä ne tulkitsevat myös kontrasteja: ilonkyynel menestykseen – surunkyynel menetyksiin, hikipisara ahkeruuteen – veripisara kohtaloihin viitaten. Värit ovat kohteliaisuus Sallan vaakunalle, kilven kolmijakoisuus vertaus samanaikaisiin sukupolviin, värien vuorottelu kiteytys kesään ja kaamokseen. Vaikutelmana voi nähdä tyviössä Sallatunturin ja kilven halkiossa aikaa mittaavan tiimalasin.

 

Klikkaamalla vihreitä alleviivattuja sanoja pääset tarkemmin tutustumaan.

Aarno Mikkola

Kuolajärven kylän ja Kuolajärven(Sallan) historiaa