Siipirikot – Saara Kasurinen

Siipirikot, Saara Kasurinen

SiipirikotISBN: 978-952-5823-XX-X

Hinta: 22,00 euroa

Tilaa

Saara Kasurinen: SIIPIRIKOT

SIIPIRIKOT on romaani vanhassa Sallassa syntyneen ja Talvisodan jaloista perheensä mukana pakoon lähteneen Sannan kokemuksista evakkovuosina. Tie vei ensin länsirajalle. Välirauhan aikana 1940 sieltä palattiin väliaikaisesti kotipitäjän naapuriin Kemijokivarteen, kunnes neljä vuotta myöhemmin oli lähdettävä uudelleen evakkotaipaleelle.

Lapin sodan päättymisen jälkeen 1945 palattiin taas Keminjokivarren väliaikaiseen asuntoon, kunnes evakoille osoitettiin korviketila entisestä kotipitäjästä. Korpeen nousi kovalla työllä uusi koti, mutta sen asukkaiden mielestä ei milloinkaan haihtunut kaipuu vanhalle kotiseudulle, joka jäi lopullisesti rajan taakse.

Siipirikot kuvaa vivahteikkaasti Sannan kasvua uuteen aikaan, jossa opiskelu merkitsee uusia mahdollisuuksia myös syrjäseutujen kasvateille. Kirja on kunnianosoitus sisukkaille sukupolville, jotka ovat rakentaneet sotien jälkeistä kotiseutua.

Kirjoittaja Saara Kasurinen sanoo, että iän myötä ajatus palaa lapsuuteen ja vaikeisiin tapahtumiin, jotka ovat aikoinaan jääneet mielen pohjalle. Hän toivoo kirjan auttavan silloisia evakkolapsia avaamaan evakkoajan kokemuksia.

Saara Kasurinen os. Junttila on Kuolajärven kylältä.


Kirjan on kustantanut Väylä-Yhtiöt. 2015.


Kuolajärven kylän ja Kuolajärven(Sallan) historiaa