Lähtö – Oili Hannula (kirja Kuolajärven kylältä)

Keskiviikkona 22.10.2014 julkaistiin Oili Hannulan (s. Ulkuniemi) fiktiivinen esikoisromaani Kuolajärven kylän asukkaista ”Lähtö” . Teos kuvaa  naisen näkökulmasta sotavuosien 1939 – 1944 maailmankuvaa täällä syrjäisessä rajapitäjässä ja päähenkilön, nuoren lotta-tytön, Annin, elämänvalintoja sodan riepottelemassa Lapissa. Talvisodan evakkoon lähtö v. 1939 kotikylästä vei pohjan elämältä. Kotirintaman sotatyöt Rovaniemen kauppalassa ja pohjoisempana Savukoskella, jossa myös partisaanit tekivät tuhojaan leimaavat nuorta elämää. Jatkosodan aikana Lappiin tulleet saksalaiset toivat uutta ja erilaista mahdollisuutta. Annin tarinan sivussa seurataan myös vanhempien ja isovanhempien sopeutumista evakkoelämään ja toiveisiin paluusta takaisin Sallaan.

Oili itse on syntyperäinen kuolajärven kyläläinen ja kuvaa hienosti niitä tunnelmia ja tapauksia joita sota-ajan vuodet täällä sisälsivät. Varsin voimakkaasti kirjassa tulee esiin sodan kauhut ja pelko. Vaikka teos on fiktiivinen, ihmisille löytyy historiasta esikuvat ja Annin kaltaisten nuorten naisten kohtaloita voi tunnistaa.

Kirjan hinta on 24€ ja sen on kustantanut lappilainen Väylä-kirjat.

Kirjan esittely keskiviikkona 22.10.2014 klo 18 Sallan Rajakievarissa. Kirjaa esitellään myös 23.10.2014 klo 12 Kemijärven kirjastossa ja Pelkosenniemellä klo 15 ja Savukoskella klo 18.

lähtö_0002_1lähtö_0001_1

eeva-liisa

Kuolajärven kylän ja Kuolajärven(Sallan) historiaa