Tervetuloa minunkin puolesta tähän toiseen sukutapaamiseen.
Kerron ihan lyhyesti suvun historiasta.
Suvun juuret lähtevät Antti Cumitzasta eli suomennettuna Kuhmitsasta, s.1697 k. Kursussa, kuolinaikaa ei ole tiedossa ja hänen vaimostaan Ingrestä. Ingren sukunimiä ei löydy, eikä hänestä muitakaan tietoja. Tarina kertoo, että Antti olisi vallannut vaimon kemijärviläiseltä mieheltä.
Aikaisempi maininta on henkilöstä Antti Cumitz s.1590, mutta hänenkään vaimosta ei löydy tietoja. Arvelujen mukaan Cumitz on tullut idästä ja nykyisten dna-tutkimusten mukaan se kai on vahvistettu. Eli Antti Kuhmitsa kuuluu alkuperäisväestöön, jotka ovat saaneet elantonsa suurimman osan luonnosta ja heitä sanotaan metsäsaamelaisiksi.
Antti asettui asumaan Kursuun. Antin ja Ingren jälkeläisistä Johanin poika, Matti, muutti Kursusta Salmijärvelle (nyk. Salmivaara) ja otti käyttöönsä sukunimen Salmijärvi. Vaimon hän haki Kemijärven Isoltakylältä, Anna o.s Imponen. Matin kuoltua Anna meni uusiin naimisiin Jönsö-nimisen miehen kanssa ja muutti kahden alaikäisen poikansa kanssa asumaan Kuolajärvelle Akansalmen tilalle. Akansalmet asuivat tuolloisen mittapuun mukaan yhtä paikkakunnan vahvinta maataloa, talossa oli mm. 2 hevosta ja 14 lehmää. Jönsöllä ja Annalla ei ollut yhteisiä lapsia, heidän kuoltuaan tila siirtyi v.1776 kahdelle Annan pojalle, Ollille ja Johanille. Johan otti sukunimen Kairala, Kairalahden mukaan ja Olli otti sukunimen Ulkuniemi nuotankuivaustelineen mukaan. Näin syntyi kaksi sukulaistilaa.
Kairalan miehet on olleet sukunimi uskollisia, yksikään heistä ei ole luopunut Kairala-sukunimestä. Sen sijaan Ulkuniemen suvusta on syntynyt mm. nimet Isola, Kyyhkynen, Kaisamatti, Raasakka, Sipola ym. Esim. Kaisamatti-sukunimi on tullut isännän ja emännän nimistä. Kemijärven Levärannalle asettuneet Matti ja Kaisa ottivat sukunimekseen Kaisamatti. Heitä on siellä vieläkin, vanhin heistä on Sauli Kaisamatti. Hänellä on ikää jo yli satavuotta, mutta hän oli mm. viime Itsenäisyyspäivänä Linnanjuhlissa tyttärensä Leenan kanssa ja vielä Juhannuspäivänä osallistui pirteänä tyttärensä 80-vuotispäiville.
Kairalan suvun naisia on mennyt etenkin Vuorikylään emänniksi mm. Kunnariin, Lassilaan, Niskalaan, Törmäseen, Leinoseen, Hoikkalaan, Kalliaiseen.
Vuonna 2018 julkaistussa kirjassa Johan Matinp. Kairalan jälkeläisiä on yhteensä 3465. Puolisoja 1367, puolisoiden vanhempia 570. Nimiä yhteensä 5422. Eri sukunimiä kirjassa on yhteensä 779.
Leila Piisilä