Vieraskirja

Hei vierailija

Voit jättää viestin vieraskirjaan. Mikäli haluat kommentoida jo julkaistua viestiä, vastaa viestin alla olevan nuolen kautta. Mikäli aloitat uuden keskusteluketjun kirjoita viestisi kommentointilaatikkoon ihan tämän sivun alaosaan. Kiitos viestistäsi.

125 vastausta artikkeliin ”Vieraskirja”

 1. Hei!

  Kiitos mielenkiintoisista sivuista. Eksyin tänne etsiessäni tietoa Kuolajärveläisistä Kallunki- ja Niemelä-suvuista. Harmaita hiuksia tuottaa tuhoutuneet kirkonkirjat pitkältä ajalta…

  1. Päivänimen sukunimi syntyi Vanhan Sallan Sovajärvellä 1830-1840, jolloin Juho Aapo Heikinpoika Heikkinen-Sovajärvi perusti Päiväniemen uudistalon Päiväniemeen. Juho Aapo polveutui Kuusamon laajasta Heikkisen suvusta. Päiväniemet esiintyvät runsaslukuisina juuri vanhan Sallan Sovajärvellä ja Tuutijärvellä, sekä sotien jälkeen Etelä-Sallassa. Heikkisen suvusta polvetui Sallaan useita uusi sukunimiä, kuten esim. Päiväniemi, Kauttio, Sova, Heikkinen jne

 2. Hei,
  Lueskelin (taas kerran) näitä sivuja. Yksi täsmennystä vaativa lause sivuilla on; ”Kylä oli jakaantunut suorakaiteen muotoisiin kotakuntiin, jotka erkanivat kylästä vesijaolta itään ja länteen. Kuolajärven kylällä asuivat maakirjojen mukaan seuraavat kotakunnat”
  Tällä em. kylällä tarkoitetaan Kuolajärven lapinkylää, mikä on aivan eri kuin Kuolajärven kylä. Edellä lainatun lauseen jälkeen seuraa luettelo Kuolajärven asukkaista, jolla tarkoitetaan koko lapinkylän asukkaita, ei siis Kuolajärven kylän asukkaita. Harmi kun siidan- / kunnanisäteivät ymmrtäneet vaihtaa / täsmentää nimiä ennen kuin vasta 1936 jolloin pitäjän nimeksi tuli Salla.

 3. Hei!

  Eksyin näille sivuille, kun etsin tietoa isovanhemmistani Sauli ja Saimi Mikkolasta, ja täältähän löytyi kuvakin isoisästä! Hirveä hinku tuli matkustaa kesällä Sallaan Vesantielle heidän taloaan katsomaan. Kiitos näistä sivuista, ihana yllätys ja kurkistus historiaan.

 4. Hei

  Olen tutkaillut sukuani (Halonen-Ollila-Kursu-Pekkala/Leskelä: isäni Ville Tapio). Minulla olisi kysymys.

  1705-1878isäni äidin Emma-Liisa Leskelän ja isäni isän Matti Olli Pekkalan (biologisen) isälinjojen puolisoissa oli useita Kuhmitsa/ Kuhmitsa-Saija-Tenno/Matti Salmijärvi -sukuisia puolisoita. Mm.:
  Kursu-Leskelä Olli -Maria Saija-Kotala (1750-1834)
  Leskelä JohanOllinpoika – – Briita Maajakkola -Hurula, ent. Vuonnala (1783-1850)
  Kursu-Pekkala Mikko – Maria Vuonnala (1804-1878)
  Leskelä Johan – Reeta Juhont. Seppälä (1844-1913)

  Ote historiastasi: ”Kuolajärven lappalaisten elämää ”häiritsivät” kemiläiset ja tervolalaiset ”terrorismillaan”, tekemällä ryöstöretkiä ja hävityksiä seudulla.”

  Lähteistä olen löytänyt jonkun maininnan, että jollakin retkellä olisi tapettu kolmen kotakunnan päämiehet.

  Pikkuserkkuni Kari Korpela puhuu kokonaisen kyläkunnan tappamisesta.

  Nyt minua kiinnostavat lähteet.

  Terveisin Jouko Tapio (1958- )
  Eläkel., erit.op., Oulu (Sallassa syntynyt, Onkamojärven rannalla ensimmäiset vuodet)elänyt, 45 kesää Tuntsalla liikkunut

  ps. muistaakseni kirjattu isänisäni Esaias Tapio oli Alakurtilla syntyneitä

  1. Hei!
   Kiitos kommentista. Kaikki kirjan haastattelut ja lähteet on mainittu kirjan sivuilla 251-254:
   – 15 henkilöhaastattelua
   – kans.opiston perinnepiiri vv. 2004-2006
   – ”Sallan Historia” Hannu Heinänen Gummerus 1993
   – Sallan kunnan arkisto
   – J.F Thauvon, Kirjallinen kuukausilehti nro 8 maaliskuu 1869 ”Katsahdus entisiin ja myöskin nykyisiin aikoihin Kuolajärvellä”
   – ”Lapin Geologiaa” Raimo Manner – Tapani Tervo
   – ”Jacop Fellmanin muistiinpanot Sompion ja Kuolajärven lapinmurteista”, Frans Äimä ja Toivo Itkonen
   – ” Entisajan poronhoitoa Sallassa” Paavo Hautala, Raito-lehti 1/2003
   – Kirkkoherra Erkki Koiviston arkistot
   – Murresanat ”Oletko nä utami?”, toim. Marja Myllykangas, 2007

   eeva-liisa

 5. Hei ja iso kiitos hienoista sivuista!
  Isoisäni (pappani) Sulo Siivola s.1918 (Kalle Siivolan vanhin poika) oli kotoisin Kuolajärveltä, ”Nalakkuhaarasta”, kuten Sulo kertoi. Itse en ole vielä saanut paikannettua ”Nalakkuhaara” kartalle, mutta salapoliisityö jatkuu 🙂

  Toiveissa ja haaveissa olisi päästä mukaan kotiseutumatkalle Vanhaan Sallaan, kiinnostus juuriini on suuri. Toivottavasti ensi kesänä sellaisia järjestettäisi! Katselinkin, että Eeva-Liisakin viihtyy kameran takana (kuten minäkin), kiitos hienoista kuvista!

  -Sanna

  1. On kulunut aikaa Sannan viestistä ja lienetkö saanut jo vastauksia kysymykseesi.
   Sallajoen sivujoki Nalkkuhaara löytyy noista vanhoista kartoista Lampelan kylä eteläpuolelta. Jos Nalkkuhaaran varrella oli asutusta niin siitä ei noissa kartoissa ole merkintää. Ehkä isojakokartoissa löytyy missä sijaitsi Lampelan kylässä kruununtalo Taimela n:o 23, minkä pitäisi olla Sulon syntymäkoti.

   http://koti.kapsi.fi/timomeriluoto/KARTAT/Taloudelliset%20kartat/Taloudellinen%20kartta%201:100.000%20Kuolaj%C3%A4rvi%201927.jpg

   http://koti.kapsi.fi/timomeriluoto/KARTAT/Suomalainen%20yleiskartasto/Yleiskartta%201:400.000%201.%20painos/Yleiskartta%201:400.000%20B4%201872.jpg

   1. ”Kuolajärven kylä – pakkoluovutettu”.. Mistä saisin tämän teoksen……sukujuureni on vienyt nyt minut Kuolajärven kylään.. Olof Kuortti ..esi isäni, jos kaikki tiedot jotakuinkin pitävät paikkansa..

 6. Hei Juha! Kiitos mielenkiinnosta sivuja kohtaan. Totta kai haluamme kuvasi kopiot, jotka laitan tänne sivuille. Lähetä kuvat suoraan minun spostiin msmese@gmail.com. Kiitos etukäteen ja hyvää kevättä!

  eeva-liisa

 7. Hei!
  Olen Juha Saari, osaeläkkeellä oleva musiikinopettaja Vetelistä. Isoisäni kapteeni J.W Pulkkinen toimi rajavartiostossa ja eräs hänen toimipaikoistaan oli Kuolajärvi. Äitini Anna-Liisa Saari s. Pulkkinen syntyikin siellä. Kun enoni sotavetraani Arvo Pulkkinen kuoli, sain hänen jäämistönä valokuvat. Siellä oli myös albumi Kuolajärven ajoilta. Olen ne kuvat nyt skannannut ja tiedustelisin, haluaisitteko ne kopioina? Siellä on kuvia Kuolajärven kirkosta ja suojeluskuntatalosta ja myös muutama maisemakuva.
  Hyvää kevättä
  Juha Saari
  Niementie 34
  69820 Räyrinki

  1. Mitähän Pulkkisen sukua mahtaa olla J.W Pulkkinen minun isoisäni Juho ja isäni Nestori Pulkkinen Kuolajärveltä,kuvakin löytyi näiltä sivuilta sotilas ”luuranko”puvussa miekan kera,jos tunnistin oikein?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuolajärven kylän ja Kuolajärven(Sallan) historiaa