Sukututkimuksesta – Aarno Mikkola

Aloin ennen vuoden 2010 sukukokousta harrastelumielessä kokeilemaan josko saisin kerättyä tietoja sukuumme kuuluvista ihmisistä. Kokouskutsun lähettämisessä oli ongelmana se, ettei tiedetty keitä sukuun kuuluu ja missä he ovat. Ensimmäisenä selvisi, ettei alle 100 vuotiaita tietoja pääse penkomaan arkistoihin kuin poikkeustapauksissa. Sitä sääntöä kiristettiin vielä v. 2011 lisää, joten se tie on pois laskuista. Virastot antavat kyllä tietoja maksua vastaan jos kysyy määrättyjen henkilöiden tietoja. Vastaus ei kuulemani mukaan tule välttämättä paluupostissa vaan saattaa viipyä kauankin. Siksipä aion edelleenkin jatkaa kyselylinjalla.

Alunperin ajattelin, että jos saan riittävästi tietoja, voisin tehdä niistä jonkinlaisen kirjasen. Tämän hetken tilanne on sellainen, että kirjasesta tulisi kovasti ohut tekele. Siksipä toivonkin, että te, jotka tiedätte tai epäilette, ettei teidän tietoja ole vielä tiedostoissani, lähettäisitte ne minulle. Ne aion arkistoida tulostettuina mappiini mahdollista myöhempää tarvetta varten, enkä julkaise netissä enempää kuin tässä myöhemmin kerron. Siihen mappiin sopii vielä runsaasti, ja pitää sopiakin, sillä tällä hetkellä siellä on vasta runsas 200 perhetaulua. Toiset valmiita, toiset enemmän tai vähemmän vajaita.

Oikeat sukututkijat haluavat saada ihmisistä ainakin seuraavia tietoja: Henkilön syntymä- ja kuolinaika ja paikka. Vanhemmista samat tiedot. Samoin puolisosta ja tämän vanhemmista. Avioliiton vihkimisaika ja paikka. Lapsista myös samat tiedot. Myös lapsenlapset kaikkine tietoineen. Haluavat he tietää paljon muutakin, esim.asuinpaikka, ammatti, ura ja jne.  Mutta ehkäpä nuo em. tiedot riittävät toistaiseksi.

Esi-isien tutkimista en aluksi aikonut harrastaa ollenkaan, mutta sattuma vei sillekin tielle. Viimeisen vuoden olenkin ollut enemmän menneisyydessä kuin nykyajassa. Aloinhan kysellä ihmisiltä heidän sukutietojaan. Siis näitä tämän ajan tietoja. Jotkut  kai ajattelivat, että tutkin myös esi-isiä ja lähettivät tiedostoja heistä. Toiset laajempia, toiset suppeampia. Mielenkiintoista niissä oli se, että ne eivät olleetkaan yhtäpitäviä. Samoilla henkilöillä oli eri syntymä aikoja ja muita tietoja. Jopa eri puoliso. Siitäpä heräsi mielenkiinto myös siihen suuntaan. Aloin etsiä niitäkin tietoja ja sainkin lisää eri lähteistä. Ja taas ilmeni erilaisuuksia. Siinäpä sitten selvittämään, että mikä tieto missäkin kohdassa piti paikkansa. Nykyään on iso helpotus, että netissä SSHY:n sivustoilla pääsee varsin helposti tutkiman ennen vuotta 1900  olevia kirkonkirjoja. Sallan kohdalla siinä on vaikeutena se, että suuri osa niistä tuhoutui sodassa. Ainakin lasten- ja vihkikirjat ovat tuhkana. 1700-luvun ja sitä vanhemmat kirkonkirjat ovat varsin vaikealukuisia ja niiden tiedot täytyy välillä lähes arvata. Maakunta- ym. arkistoissa ne kuuluvat olevan helpommin luettavia, mutta se jääköön oikeitten sukututkijoitten tehtäväksi.

Onnistuin löytämään sekä Laurin että Marian esi-isistä merkintöjä  ainakin 3-4 sukupolven ajalta. Sain niille lähdetiedon. Näitä tietoja vertailin saamiini sukutauluihin ja niiden perusteella päättelin, että mitkä tietolähteistä olisivat ehkä luotettavimpia. Kirjoittamani historiakirjoitus perustuu sitten näihin lähteisiin. Tiedot ovat  poimittu useammasta tiedostosta, joten on vaikea antaa täsmällistä lähdetietoa niiden alkuperästä. Mikäli huomaatte niissä väärää tietoa niin kaikki oikaisu on tervetullutta.

Sukutietojen julkaisemisesta netissä on olemassa omat sääntönsä. Jos henkilön syntymästä on väh. 100 vuotta tai kuolemasta 25 vuotta, on tietojen julkaisu luvallista. Sitä nuoremmista on saatava asianosaisen lupa tai tiedot pitää olla rajoitettuja. Jälkipolvet kirjoituksessani aion astua kielletylle alueelle ja julkaista kolmannen ja neljännen polven henkilöiden nimiä ja  syntymävuosia. Syynä tähän vallattomuuteen on se, että varsin monet ovat jo kyselleet että miten he sijoittuvat sukuun. Ehkäpä näin on mahdollista selvittää miltä sukupuun oksalta voi itsensä löytää. Useimmathan meistä tietävät isovanhempiensa ja näiden sisarusten nimiä. Jos joku ei halua nimeään näkyviin niin tieto tänne ja korjaan tilanteen. Jos on jotain kysyttävää tai muuta asiaa niin ottakaa yhteyttä.

Aarno Mikkola

Kuolajärven kylän ja Kuolajärven(Sallan) historiaa